Een paar maanden geleden kwam mijn vriend met het idee om een eigen moestuin te beginnen. Lees in deze blog het hele proces van onze duurzame en biologische moestuin.
Eigen moestuin beginnen
Uh.. wat?! “Ja een eigen moestuin beginnen” Oké, maar waar dan, onze tuin is daar toch veel te klein voor? Bij jouw ouders misschien? Die waren gelukkig meteen enthousiast en zo konden we beginnen.
We vonden het erg belangrijk dat we de moestuin zo biologisch en duurzaam mogelijk zouden maken. Dus geen gebruik van gif en plastic bijvoorbeeld. Hier hebben we een aantal boeken over gelezen en onderzoek gedaan. Op dit stuk grond (lees puinhoop) mochten we onze gang gaan en een eigen moestuin beginnen:
Het proces
Nadat het plan bepaald was, zijn we begonnen met het afgraven en egaliseren van de grond. Aangezien we hier geen machines voor hebben gehuurd was dit nogal een klus. Dit was alleen niet zo erg, want de sportschool was dicht door de maatregelen vanwege corona, zo kwam ik zo toch aan mijn workout. Van metselstenen en kinderkopjes die mijn vader nog had liggen hebben we vervolgens de bakken gemetseld. De bielzen lagen ook al jaren in de tuin dus die vormen nu mooi een afscheiding. Van een oude poort hebben we het hekje aan de voorkant gemaakt. Her en der hebben we pallets vandaan gehaald om er compost bakken van te maken. Oude fruitkistjes dienen nu als bakken voor de aardbeien.
Een aantal planten zijn klimplanten en kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Hier hebben we met latjes en draad een raster voor gemaakt. Ook heb ik een soort tipi tentjes (zo noem ik zelf maar) gemaakt voor de klim planten in het midden van de bakken.
Voorzaaien
Veel groentes doen het beter als je ze eerst binnen of in een kas voorzaait in kleine bakjes. Dit werden er alleen zo veel dat de hele eettafel vol kwam te staan. Je wil ze wel voor het raam hebben staan zodat ze optimaal van de zon gebruik kunnen maken. Daar hebben we hangende bakken voor gemaakt.
Insectenhotel
Om te zorgen dat luizen en rupsjes geen kans krijgen zich te goed te gaan doen aan onze gewassen hebben we een insectenhotel gemaakt. Dit om insecten aan te trekken die ze opeten. Een mooie duurzame manier waardoor we geen gebruik hoeven te maken van gif. Deze bestaat gewoon uit een aantal oude planken en is gevuld met materiaal wat je in de tuin kan vinden. De houtwol komt uit een wijndoos. Wat gaas erover zodat het er allemaal niet uit kan vallen en de vogels het niet kunnen pakken. Et voilà, klaar is het hotel. Oké, zo makkelijk ging het niet helemaal, want het gaas had scherpe randen die me goed te pakken hebben gehad haha.
Slakken zijn funest voor je sla, ze zien er zo onschuldig en klein uit maar kunnen eten als, ja als wat, nou ja veel in ieder geval. Om te voorkomen dat ze bij onze sla kunnen, hebben we schelpen rondom de bakken gestrooid. Je zou naar het strand kunnen gaan en je een dag vermaken met het zoeken naar schelpen. Helaas wonen wij niet zo dicht bij de kust en gezien de grote hoeveelheid, hebben we de schelpjes gekocht. Net als de boomschors tussen de bakken, een mooie manier voor het maken van een pad en het zit ook nog best lekker.
Bloemen
Vlinders en bijen aantrekken kan ook door middel van het zaaien van veel bloemen. Zo hebben we zonnebloemen en diverse weidebloemen in potten gezaaid.
Kruiden
Naast alle groentes wilden we ook graag diverse kruiden zoals basilicum, tijm en rozemarijn in de moestuin. Deze hebben we gestekt en gezaaid in potjes. Met een paar grote kastanje palen en een wapeningsnet hebben we een muur gemaakt waar we de potjes aan hebben bevestigd.
Het resultaat
We weten niet of het aan de gunstige weersomstandigheden heeft gelegen of aan onze ontdekte expertise, maar we hebben een geweldig resultaat behaald. Alles groeit super goed en we hebben al veel kunnen oogsten. Met als record deze courgette van 1,5 kg.
We hebben dit eerste jaar veel geleerd en kunnen nog een aantal dingen verbeteren, maar het is erg goed bevallen. Voor de eerste keer groentes uit eigen tuin eten waar je hard voor hebt gewerkt geeft echt voeldoening en het is nog eens veel lekkerder ook!
Wil of heb je nog tips voor een eigen moestuin beginnen? Laat het weten in een reactie of neem contact op.