Waarom kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar?

Laten we beginnen met uit te leggen wat een zelfstandig trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) is.

De trouwambtenaar

De BABS is de trouwambtenaar die door de gemeente wordt aangesteld en het huwelijk sluit. Hij of zij wordt door de rechtbank benoemd en door deze gemeente beëdigd. Bij het aanmelden van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente kun je kiezen uit de trouwambtenaren van die gemeente. Zo’n 2-3 weken voor de bruiloft neemt de ambtenaar contact met jullie op voor een persoonlijk gesprek. Op basis van jullie gegeven informatie maakt de trouwambtenaar de speech voor de ceremonie.

Waarom kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar?

Een zelfstandig trouwambtenaar werkt voor zichzelf en dus niet alleen specifiek voor een gemeente. Hij of zij is dus in heel het land inzetbaar. De ambtenaar neemt ruim de tijd om jullie te leren kennen tijdens diverse gesprekken en zo een band op te bouwen. Dit zie je dan ook allemaal terug tijdens de ceremonie.

BABS Yvon maakt met haar enthousiasme de ceremonie helemaal persoonlijk en deelt graag jullie liefdesverhaal. Hebben jullie al kinderen? Helemaal leuk, Yvon betrekt de kids erbij door ze bijvoorbeeld een kinderakte te laten tekenen of met de hamer te slaan.

kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar
BABS Yvon | Foto: Odiza fotografie

De ceremonie is het belangrijkste onderdeel van de bruiloft, want zonder de JA geen huwelijk. Toegegeven je betaalt meer voor de keuze van een zelfstandig trouwambtenaar, maar geloof mij, daar ga je geen spijt van krijgen en is het zeker waard.

Trouwambtenaar voor één dag

Wil je graag dat bijvoorbeeld je vader of beste vriendin jullie trouwambtenaar is? Dat kan in de veel gemeentes! Hij of zij wordt dan door de rechtbank voor één dag benoemd tot trouwambtenaar. Er is dan wel ook altijd een ambtenaar van de gemeente aanwezig om te kijken of alles volgens de regels en de wet verloopt.

Bekende Nederlander als trouwambtenaar

Tegenwoordig zijn er ook veel BN’ers beëdigd als trouwambtenaar en kun je dus ook getrouwd worden door bijvoorbeeld Jan Versteegh, Dirk Zeelenberg of Irene Moors.

Heb je nog vragen over het kiezen van een zelfstandig trouwambtenaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *