‘Vroeger’ ging je in ondertrouw voordat je ging trouwen. Tegenwoordig heet dit net even iets anders, namelijk melding voorgenomen huwelijk. Lees gauw verder wat dit allemaal inhoudt.
In ondertrouw gaan
Voordat je het ja-woord mag geven moeten er eerst een aantal dingen geregeld worden. Zoals het in ondertrouw gaan. Wat betekent dit nou precies? Het betekent eigenlijk gewoon het doorgeven aan de gemeente dat jullie willen gaan trouwen. Aangezien je dus een melding doet heet het tegenwoordig melding voorgenomen huwelijk.
Melding voorgenomen huwelijk
In veel gemeenten kun je tegenwoordig digitaal een melding van jullie voorgenomen huwelijk doen. Dit kan maximaal 12 maanden voor de trouwdatum en moet in veel gevallen minimaal 2 weken van te voren. Het romantische is er zo een beetje vanaf, maar het is wel praktischer.
In de tijd tussen de melding en het huwelijk bekijkt de gemeente of jullie met elkaar mogen trouwen. Zo wordt er gekeken naar jullie leeftijd, of jullie nog niet getrouwd zijn en of jullie geen familie zijn.
Wat moet je al beslissen?
Bij het melden van jullie huwelijk wordt er al gevraagd naar de datum en tijdstip van jullie huwelijk. Daarnaast geven jullie ook jullie keuze voor de trouwambtenaar, de getuigen en de locatie door. Ook het kiezen van trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden moet je al doorgeven.
Nog meer info nodig over in ondertrouw gaan?