Welke achternaam neem je aan na je getrouwd bent?

Als je gaat trouwen zijn er een aantal opties voor het kiezen van je achternaam. Vroeger kreeg de vrouw automatisch de naam van haar man. Nu mag je zelf beslissen en zijn er veel keuzes. Vandaag ligt ik deze toe.

Welke achternaam neem je aan?

Zowel voor het trouwen als het geregistreerd partnerschap mag je kiezen welke achternaam je wil gaan gebruiken. Het lijkt vanzelfsprekend om de naam van jouw partner aan te nemen, maar dat hoeft dus niet. In sommige gevallen is de achternaam niet handig voor jouw beroep of past deze niet bij je. Mijn vriend heet bijvoorbeeld Arts met zijn achternaam en zijn zus is dokter, ze kan dus niet wachten om te trouwen en geen Dokter Arts meer te heten. Cilvie Arts zou daarentegen prima kunnen😊.

Vind je het mooi als het hele gezin dezelfde achternaam heeft en als er kinderen komen jullie dan echt één geheel vormen? Dan kun je dus je naam laten veranderen. Er zijn een aantal opties;

  • Je neemt de naam van je partner aan;
  • Eerst je eigen achternaam dan die van je partner;
  • Eerst de achternaam van je partner en dan die van jezelf.

Je kunt natuurlijk ook gewoon alleen je eigen achternaam houden.

Welke achternaam neem je aan?

Naamsverandering aanvragen

De naamsverandering vraag je bij de gemeente aan waar je woont. Dit kan digitaal met je DigiD code of via een afspraak bij het gemeentekantoor. Vergeet niet een geldig ID bewijs mee te nemen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Naamsverandering doorgeven

Hiermee veranderd alleen het gebruik van jouw achternaam. Een aantal overheidsinstanties zoals de Belastingdienst blijven je officiële achternaam gebruiken. Ook op je paspoort en rijbewijs blijft je eigen achternaam staan, je kunt deze wel laten aanvullen met e/v (echtgenoot van).

Een aantal overige instanties moet je zelf op de hoogte brengen van je naamsverandering zoals; de huisarts, werkgever, bankrekening en social media.

Welke achternaam neem je aan?

Handtekening veranderen

Bij een nieuwe achternaam hoort als je dat wil ook een nieuwe handtekening. Ga even lekker oefenen totdat je deze onder de knie hebt. Ook deze moet je officieel laten veranderen op je paspoort en bij de bank.

Ligt deze naam voor altijd vast?

Nee hoor, mocht je je toch bedenken en weer je eigen achternaam willen gebruiken kun je bij de gemeente een naamsverandering aanvragen. Ook kun je later alsnog de naam van je partner aannemen als je dat niet gedaan had. Mochten jullie gaan scheiden of overlijdt je partner, mag je de achternaam blijven gebruiken totdat je opnieuw trouwt. Als je dat niet wil kun je weer een naamsverandering aanvragen.

Heb je nog vragen over of weet je het al? Welke achternaam neem je aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *